I-IV: 10.00-19.00, V: 10.00-18.00
+37065654515
prekių už 0,00 €
0
prekių už 0,00 €
0

19 ingr.

4 val.

190 °C

Gateau St. Honore desertas

Gaminame pagrindą (sluoksniuotą tešlą).
Su šia tešla reikia ne tik nuojautos, bet ir nemažai praktikos, kadangi proporcijos gali minimaliai skirtis, priklausomai nuo daugelio sąlygų (oro drėgmė, miltų drėgmė, sviestas, temperatūra ir t. t.)
Sviestą smulkiai supjaustykite ir rankomis maišykite su miltais ir druska, bet ne iki galo, dalis gabaliukų sviesto turi likti nesusimaišę, įpilkite vandens, dar permaišykite ir jei tešla pradėjo šilti, įdėkite trumpam į šaldiklį, kad atvėstų. Tešla negali būti šiltesnė nei 16°C. Kočiokite į juostą, sulankstykite, vėl kočiokite, sulankstykite. Dėkite į šaldiklį 20 min., vėliau vėl kočiokite-lankstykite.
Kepimui tešla ir gi turi būti šalta. Išpjaukite apvalią formą (pagal pyrago dydį) ir pabadykite šakute, kad vandens garai per daug jos neišpūstų.
Paruoškite Kamado BONO kepsninę netiesioginiam kepimui, uždekite anglis įdegėju, uždėkite nerūdijančio plieno groteles ir kepimo akmenį, palaukite kol temperatūra pakils iki 190 laipsnių. Pridarykite viršutinę ir apatinę oro sklendes, kad temperatūra laikytųsi tolygiai. Kepkite kol tešla švelniai paskrus.

Gaminame eklerus.
Vandenį, pieną, sviestą, cukrų ir druską sudėkite į puodą, užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir greitai suberkite miltus. Labai gerai išmaišykite ir toliau maišant grąžinkite ant kaitros ir kelias min. pašildykite maišydami. Kai tešla kiek pravės (galima lengvai laikyti pridėjus ranką) įmuškite 4 kiaušinius (plaktus) ir išmaišykite. Masė turėtų būti šilkinės konsistencijos ir vos vos tąsi. Viską sumaišyti būtina kol tešla dar šilta. Tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir atidedame į šoną.
Kepsninė įkaitinta iki 200C ir akmuo turi būti labai gerai įkaitęs. Ant akmens uždėkite teflono kilimėlį arba kepimo popierių.
Formuokite eklerus konditerinio maišelio pagalba ir kepkite apie 20 min. Atidarinėti kepsninės kepimo metu negalima. Pasižiūrėkite pro kaminą, kai jau eklerai išsipučia ir pradeda formuotis plutelė, galima labai trumpam atidaryti kepsninę ir žvilgtelėti.
Kai pradeda ruduoti, greitai išimkite iš kepsninės ir neškite į namus, kad neatvėstų. Plutelė turi būti lengvai traški. Taip pat iškart, kiekvieno eklero apačioje padarykite dvi skylutes, kad išeitų garai.

Gaminame eklerų įdarą (creme patissiere).
Pieną supilkite į puodą, įtarkuokite tonkos pupeles ir pašildykite. Kol pienas šyla sumaišykite cukrų su kiaušinio tryniu, kiaušiniu, kukurūzų krakmolu ir miltais. Kai pienas pradeda garuoti (bet ne virti!) puse jo pilkite į paruoštą mišinį intensyviai maišant., vėliau supilkite likusią pusę.
Visą masę suverskite į puodą ir šildykite nuolat maišant. Procesas gali užtrukti, bet už gerų 5 min. visa masė turėtų pradėti susitraukinėti ir tapti panaši į pudingą, tuo momentu nuimkite nuo kaitros ir perpilkite į švarų indą, dar kartą gerai išplakite, kad neliktų gumulėlių. Sandariai uždenkite ir dėkite į šaldytuvą atvėsti. Vėliau sudėję kremą į konditerinį maišelį įdarykite eklerus.
Gaminame kremą, kuris bus ant deserto viršaus (creme chantilly).
Šaltą grietinėlę su cukraus pudra plakite kol sustandės, vėliau supilkite aviečių piurė ir tolygiai bei atsargiai išmaišykite šaukštu. Dėkite į šaldytuvą.

Gaminame sūdytą karamelę.
Cukrų supilkite į puodą ir kaitinkite kol ištirps ir taps skysta mase. Lėtai maišydami, dėkite smulkintą sviestą, jei matote, kad sviestas atsiskiria, nuimkite puodą nuo kaitros ir maišykite, kol masės susijungs. Grąžinkite puodą ant ugnies, keliolika sekundžių palaikykite lėtai maišydami. Minutę leiskite pavirti, nemaišykite visiškai. Lėtai maišydami po truputį pilkite grietinėlę, maišykite. Nuimkite nuo kaitros, įberkite druskos ir išmaišykite.

Deserto surinkimas.
Dėkite sluoksniuotos tešlos paplotėlį, eklerus užpildytus kremu mirkykite į karamelę ir klijuokite prie pagrindo pakraščių per visą perimetrą. Vidurinę dalį užpildykite avietiniu kremu, ant viršaus, per vidurį dėkite eklerą, dekoruokite avietėmis ir viską dar kartelį gausiai apipilkite karamele. Desertą dėkite nakčiai į šaldytuvą.
Skanaus!

Ingredientai

Pagrindui (sluoksniuotai tešlai):
130 g. miltų (550d)
Žiupsnelio druskos
140 g. šalto sviesto
40 ml. labai šalto vandens (priklausomai nuo sąlygų gali reikėti šiek tiek daugiau)
Eklerų gamybai:
125 ml. pieno
125 ml. vandens
110 g. sviesto
140 g. miltų
4 vnt. L dydžio kiaušinių
1 v. š. cukraus
¼ a. š. druskos

Eklerų įdarui (creme patissiere):
1 puodelis pieno
1/3 tarkuotos tonkos pupelės
1/3 puodelio cukraus
1 kiaušinio trynys
1 vnt. kiaušinio
2 v. š. kukurūzų krakmolo
2 v. š. miltų

Kremui ant viršaus (creme chantilly):
180 ml. riebios grietinėlės
4 v. š. cukraus pudros
50 ml. aviečių piure

Sūdytai karamelei:
125 ml. riebios grietinėlės
90 g. sviesto
200 g. cukraus
1 a. š. jūros druskos